Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

1052 trenérů skončilo. Ferguson v United zůstal

Sport

  11:00
PRAHA - Velký příběh začal v listopadu 1986 s rozpaky, prohra 0:2 s fotbalisty Oxfordu mohla těžko vyvolat mezi fanoušky velké naděje. Po prvním zápase Alexe Fergusona v roli trenéra Manchesteru United by si jen málokdo dovolil tvrdit, že právě sleduje zrod čtvrt století dlouhé éry, která ještě zdaleka není u konce.

Trenér fotbalistů Manchesteru United Alex Ferguson foto: Reuters

Pro Fergusona bude neděle svátečním dnem. Uplyne přesně 25 let od chvíle, kdy se ocitl ve funkci kouče jednoho z nejslavnějších klubů na světě. To znamená ve fotbale skoro víc než věčnost.

Stačí porovnat, jaká je životnost trenérů v anglických profesionálních soutěžích. V Premier League trvá průměrně angažmá jednoho kouče 4,09 sezony, ve třech nižších patrech pak uběhne 2,14 sezony, než dojde ke střídání. V době, kdy Ferguson vydržel neochvějně sedět na lavičce "Rudých ďáblů", skončilo ve čtyřech nejvyšších soutěžích celkově 1052 trenérů. V konkurenčním Manchesteru City si museli zvykat během tohoto období na čtrnáct nových tváří.

"Vím, že vyhrál spoustu trofejí, ale vydržet ve funkci takovou dobu považuju za největší úspěch, jakého dosáhl," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters Fergusonův syn Darren.

Umí procházet stejnými dveřmi

Úctu vzdal bývalému nadřízenému také David Beckham. "Boss má velké zásluhy na tom, kudy se ubírala moje kariéra. Rozdělil bych to půl na půl s mými rodiči. Tak vysoko si cením Alexe Fergusona," dal najevo vděk slavný záložník, který dnes působí v Los Angeles Galaxy.

I když v Anglii je trpělivost s trenéry v porovnání s evropskými zvyklostmi vyšší, dávno vyšla z módy angažmá, která trvají desítky let. Ferguson je v historické tabulce nejdéle sloužících trenérů až na 14. místě a Freda Everisse, který vedl West Bromwich prakticky celou první polovinu minulého století (46 sezon), zcela určitě nedožene. Ale i tak vyčnívá. Pokud by se žebříček trenérů počítal jen od druhé světové války, byl by v něm suverénně v čele.

Fergusonova éra v Manchesteru United

- do funkce trenéra Manchesteru United nastoupil 6. listopadu 1986 po Ronu Atkinsonovi.

- s jedním z nejslavnějších anglických klubů vyhrál dvanáctkrát anglickou ligu (United měli před nástupem Fergusona jen sedm titulů).

- dvakrát se podílel na zisku poháru v Lize mistrů, pětkrát slavil triumf v Anglickém poháru, čtyřikrát v Ligovému poháru, jednou v Poháru vítězů pohárů, Superpoháru a má i jeden titul z mistrovství světa klubů.

- v klubu má bilanci 1409 zápasů, ve kterých zaznamenal 836 vítězství, 326 remíz a 247 porážek se skóre 2579:1262.

- je nejdéle sloužícím trenérem v historii Manchesteru United a nejdéle sloužícím trenérem v historii anglického fotbalu od poloviny 20. století.

- v roce 1999 byl poté, co během jedné sezony vyhrál s United anglickou ligu, Anglický pohár i Ligu mistrů, královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu.

Na výsluní drží Fergusona výjimečná vlastnost. Nikdy nezpohodlněl a stále umí nacházet novou motivaci, i když dojde na vrchol. "Když měníte klub, znamená to vždy podnět. Chcete ukázat, jak jste dobří a že vás naposledy propustili neprávem. Alex dokáže v sobě tuhle sílu najít, i když posledních 25 let prochází každé ráno stejnými dveřmi. Ano, je v nejlepším klubu, ale stejně se to zdá neuvěřitelné," dal najevo uznání také Jim Smith, který v roce nástupu Fergusona na Old Trafford trénoval Queen’s Park Rangers.

Fergusonovo působení se dá rozdělit do několika částí. Na první trofej s ním čekali fanoušci United víc než tři roky, během nich byla Fergusonova pozice nejvíc ohrožená. V novinách se rozebíralo, že se už pomalu může začít balit. To by byl velký přehmat, jak se ukázalo v 90. letech. Během nich dominance United nabrala na obrátkách. První velký vrchol přišel v roce 1999, vyšperkovaný obratem ve finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov až v nastavení zápasu.

Když ztratil Cantonu, Keana, Beckhama, Van Nistelrooije, Cristiana Ronalda a další mimořádné hráčské osobnosti, uměl si poradit. Hráči se mění a Ferguson zůstává. Podstata manchesterské magie je prověřená časem.

 Ani v nejbližších letech by se na tom nemělo nic měnit, ačkoliv na Silvestra oslaví Ferguson již 70. narozeniny. "Viděl jsem příliš mnoho příkladů lidí, kteří nejdřív šli do důchodu a za chvíli se vrátili zpátky, protože ztratili to, co je drželo při životě. Důchod je pro jiné, ne pro mě," dal najevo, že není třeba shánět nástupce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!