5. července 2017 16:15 Lidovky.cz > Sport > Ostatní sporty

Nebýt Saganova lokte, Cavendish by nespadl, říká cyklistický rozhodčí Janout

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 8Diskuse
Peter Sagan je podle Miroslava Janouta diskvalifikován zaslouženě. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Peter Sagan je podle Miroslava Janouta diskvalifikován zaslouženě. | foto: ČTK

Vittel (Od našeho zpravodaje) Spoustu emocí vzbudilo úterní vyloučení Petra Sagana z Tour de France. K incidentu mezi slovenským cyklistou a Markem Cavendishem se vyjádřil i ten nejpovolanější – dvojnásobný účastník Tour v rozhodcovském voze, mezinárodní rozhodčí Miroslav Janout.

„Tady není o čem se bavit. Rozhodčí podle mě aplikovali článek 10.2.2, ve kterém se píše o neregulérním sprintu s tím, že v případě mimořádného ohrožení soupeře, což ten Saganův loket byl, vždyť ho sundal na zem, je možné vyloučení ze závodu,“ vysvětluje 69letý sudí.

O čem ještě mluvil?

Cyklistický rozhodčí Miroslav Janout považuje motorky na trati jako nutnost.

O pravidlech
V pravidlech je článek 12.01.40 a v něm je tabulka trestů. Rozhodčí podle mě museli aplikovat trest 10.2.2 pro etapové závody. To říká, že pokud dojde k neregulérnímu sprintu, je cyklista odsunut na poslední místo v pelotonu a dostane pokutu dvě stě eur. Druhý přestupek je pak poslední místo v etapě a třetí je vyloučení ze závodu. Ale je tam poznámka, že v případě, že jde o vážný přestupek – ohrožení bezpečnosti jiného závodníka – může jury okamžitě aplikovat vyloučení ze závodu, což udělala.

O krutosti vyloučení
Kruté nebylo. Souhlasím s tím, že to byl těsný spurt, byli na sobě nalepení čtyři závodníci, ale záběr shora mě v tom rozhodnutí jen utvrdil. Kdyby Sagan zůstal tam, kde byl, a nehýbal rukama, sice by nemohl sprintovat naplno, ale ten manévr byl naprosto zbytečný. Zablokoval Cavendishe naprosto surovým způsobem a podle mě je ta diskvalifikace bez diskuzí.

Peter Sagan.
Slovák Peter Sagan slaví vítězství ve 3. etapě Tour de France 2017.

O žádném prostoru pro Cavendishe u bariéry
Souhlasím, že tam bylo málo místa a že kdyby se Sagan rozhodl, že uhne doleva, tak to odnese někdo jiný a lehla by celá levá strana, což by bylo o to horší. Ale on ani neuhnul ze svého sprinterského koridoru, jen vysunul loket. Měl ho snad někde v půlce Cavendishova těla, takže ho vysloveně bránil. Kdyby ho nevystrčil, možná by to dojelo do cíle bez problémů. Možná. Ale nebýt toho lokte, Cavendish by podle mě nespadl.

O rozhodnutí rozhodčích
Můžeme se bavit o maličkostech, kdy a v jakém okamžiku ten loket vystrčil. Ale rozhodčí si ty záběry určitě několikrát zpomaleně prošli. Věřím jim, že si to pořádně prohlídli a rozhodli se podle mě správně. Ale nikdy nebudou všichni souhlasit.

  • 8Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz