Nikoli s Jágrem, jehož dobře znáte, ale právě s hlavním českým kustodem a jeho dvěma parťáky: Šmíd, Petr Ondráček, Jaroslav Kugler. Na hokejovém šampionátu vlastně tvoří takový druhý tým v týmu. Aby vše tak dokonale klapalo, musí být i velmi dobře sehraný...
Tihle chlapíci spí v průměru pět až šest hodin denně, vstávají jako první a usínají poslední. Na nohou jsou od rána až do noci. Že vám ta jména nic neříkají? Jistě, u národního výběru dlouho pracovali známí vtipálci Petr Bílek a Pavel Vlašic, jenže na žádost kouče Hadamczika museli skončit s odchodem předchůdce Růžičky. Oba to pak velmi těžce nesli.
Dnešní trio má odlišný druh humoru, ale snaží se to vynahradit naprostou péčí o každého hráče. "Co bylo předtím, bylo. My jsme taková nová éra," říká Kugler. Je pravda, že zpočátku probíhalo sžívání se s týmem poněkud rozpačitě – hráči ani kustodi nevěděli, co od těch druhých čekat. "Ale postupem času si to sedlo. Všechno je naprosto v pohodě," praví Šmíd.
Však noví kustodi mají už plno zkušeností i z klubové úrovně – Šmíd s Kuglerem v Plzni, Ondráček zase působil čtyři roky v Brně. "Se Zdeňkem jsme už pracovali u dvacítek," vypráví Ondráček. "Já byl dříve štíhlý, měl jsem i vlasy. Ale s ním mi za ta léta vypadaly," práskne holohlavý Šmíd.
Srandičky, to je přece známá specialita české kabiny. Miluje je Jágr, Jakub Voráček a další. Stará se o ně dvorní bavič Petr Vampola, týmový DJ. Z něj si Jágr rád utahuje. Jako před prvním zápasem, kdy Vampola v pozici náhradníka mluvil před novináři. "Teda s ním toho moc neprodáte!" dobíralo si ho zdálky vysmáté číslo 68.
"Ale žádné speciální požadavky nemá, jen si o přestávkách v zápase vypije zhruba třetinu té své koly s ledem," prozrazuje na Jágra Šmíd. Pouze bekovi Martinu Škoulovi míchají speciální čaj, který si přivezl z Ruska. Jágr má vysoké nároky hlavně na ostří svých bruslí.
Proto si na Slovensko stejně jako loni přivezl osobního brusiče Joea Freie, který se v české šatně sem tam mihne. V šatně, kde už tradičně neuslyšíte hrát téměř nic jiného než písničky Hany Zagorové, Karla Gotta nebo jmenovce Zicha.
Trocha čísel na závěr: v utkání hokejisté vypijí asi 50 litrů tekutin, spořádají krabici tatranek nebo kolem sedmi kilogramů pomerančů, banánů a jablek. Samozřejmostí je čokoláda, vitamíny. Stejně jako to, že hráči musí mít co trénink každou část výstroje důkladně vysušenou a dresy voňavé. Je úplně jasné, že kustod = práce téměř nonstop. A pro všechno.