1. října 2016 12:00 Lidovky.cz > Sport > Fotbal

Byl Kadlec v ofsajdu, nebo ne? Jeho postavení mimo hru zrušil nešikovný soupeř

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Václav Kadlec. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Václav Kadlec. | foto: MAFRA
PRAHA Byl sparťanský fotbalista Václav Kadlec při své první brance proti Interu Milán v ofsajdu? Nebo portugalští rozhodčí Artur Dias s pomezním Ruiem Tavaresem hraniční situaci posoudili správně? Podle moderního výkladu pravidel se lze přiklonit spíš k tomu, že Sparta dala v 7. minutě regulérní gól.

Když sparťanský kapitán Bořek Dočkal posílá míč mezi obránce, je útočník Václav Kadlec za obrannou linií soupeře, čili v ofsajdovém postavení.

Pokud by ze své pozice vytěžil výhodu a hrál s míčem, má pomezní sudí zvednout praporek - ofsajd. Kadlec se skutečně k míči dostane a střílí gól. Jenže situace rozhodně není tak jednoznačná, jak se na první pohled zdá.

Kadlec je v okamžiku přihrávky od Dočkala v ofsajdovém postavení.

Kadlec je v okamžiku přihrávky od Dočkala v ofsajdovém postavení.

Do nejnovějšího pravidla o ofsajdu byl vložen výklad o „vědomém zahrání obráncem“, který pak ofsajdové postavení útočníka ruší.

Než ke Kadlecovi míč doputoval, pokusil se přihrávku překazit brazilský záložník Felipe Melo. Šel do skluzu, ale míč neodkopl, nezastavil, ale svou nešikovností ho jen tečoval a nabídl ho do kroku právě Kadlecovi.

Melo míč viděl celou dobu, mohl se na situaci připravit a reagovat. Kadlec se k míči dostává až po jeho úmyslném (vědomém) zahrání.

Melo se blíží k míči, který míří na Kadlece.

Melo se blíží k míči, který míří na Kadlece.

V tuhle chvíli je jednoznačné, že se tedy o ofsajd nejednalo a gól byl regulérní.

Jenže je tu ještě jedno úskalí. Hlavní sudí musí posoudit, jestli Kadlec s Melem „nesváděl souboj“ či byl v tzv. hratelné vzdálenosti, což je přibližně metr, metr a půl.

Melo jde do obranného zákroku ve chvíli, kdy k souboj s Kadlecem nedochází a sparťan je relativně daleko. V pravidlech není jednoznačně řečeno, jestli při posouzení „hratelné vzdálenosti“ záleží na momentu, kdy jde obránce do skluzu, nebo na momentu, kdy se dotkne míče. Záleží na citu rozhodčího.

Melo zasahuje ve skluzu míč mířící na Kadlece, zastavit jej ale nedokáže.

Melo zasahuje ve skluzu míč mířící na Kadlece, zastavit jej ale nedokáže.

V této situaci šel hráč Interu do skluzu po míči bez ohledu na Kadlece, k „souboji o míč“ tak podle výkladu došlo až na konci skluzu, kdy byl Kadlec blízko Mela.

Velmi obtížná situace, při níž pomezní sice vidí Kadlecovo ofsajdové postavení, ale už nedokáže rozeznat, jak je daleko od „vědomě hrajícího obránce“. V tu chvíli to vyžaduje spolupráci s hlavním rozhodčím.

Pro Spartu dobře, že oba portugalští sudí byli precizní a rozhodli situaci pustit. Sparta vedla 1:0, nakonec zvítězila 3:1.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz