Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

2011: Když Plzni závidí i Sparta

Sport

  13:00
Oslavy si načasovali perfektně. Přesně sto let od vzniku klubu se fotbalisté Viktorie Plzeň dočkali svého prvního ligového titulu. A to nebylo všechno – na podzim jako první český klub mimo Prahu slavili postup do Ligy mistrů.

Plzeň - AC Milán foto: ČTK

Pohled na fotbal v Plzni se totálně změnil. Dřív patřila Viktoria mezi kluby ohrožené často pádem do druhé ligy a nejvíc se proslavila tím, že z ní vzešly některé výrazné hráčské osobnosti (Pavel Nedvěd, Petr Čech), ale ve městě fanoušci věnovali větší přízeň hokeji.

Ročenka 2011:

To se začalo měnit. S téměř čtyřikrát nižším rozpočtem než má pražská Sparta dokázali předvést na hřišti mnohem víc. Svůj úspěch postavili na hráčích, které na Letné pokládali za nepotřebné (Horváth, Kolář, Petržela). Už do nového roku vstupovala jako vedoucí tým ligy a svoje postavení si udržela. Nebylo nic platné, že Sparta získala o šest bodů víc než ve své předchozí mistrovské sezoně. Po letní přestávce přišla další lahůdka. Postup do Ligy mistrů přes tři předkola, přičemž ve dvou z nich Plzeň nebyla rozhodně favoritem. Po čtyřleté pauze se konečně objevil český zástupce ve vybrané společnosti a fanoušci mohli ve skupině zjistit, jak obstojí v konfrontaci i s tím nejzvučnějším současným soupeřem. Dvě porážky s věhlasnou Barcelonou znamenaly na klubové úrovni událost roku.

K tomu získala Plzeň také výrazné zastoupení v reprezentaci. Při některých kvalifikačních zápasech nastoupili v základní sestavě až tři její hráči. Rostoucí vliv se projevil také v zákulisí. Majitel klubu Tomáš Paclík se stal členem výkonného výboru fotbalové asociace, na jeho návrh potom padla komise rozhodčích.

V minulosti se nikdy nepodařilo trvale narušit v Česku fotbalovou nadvládu, o kterou se dělí v různých období Sparta se Slavií. Z plzeňských úspěchů lze ale vyčíst, že má ambice neskončit v kolonce "zázrak, který trval jeden rok."

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.